Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Noutati-Blog

Lentila tip ochi-de-peste (fisheye) este foarte intalnita in aplicatiile care necesita vedere larga a spatiului inconjurator si vedere panoramica gratie unghiului extrem de larg (180 grade pe orizontala si 180 grade pe verticala). O camere de supraveghere video cu lentila fisheye poate monitoriza intreaga zona o singura data pentru a obtine informatii complete. In acest moment, exista pe piata un alt tip de lentila speciala care indeplineste aceeasi sarcina, depasind performantele lentilei fisheye. Aceasta lentila se numeste panomorfa si atrage din ce in ce mai multa atentie din partea specialistilor.

Lentila panomorfa (panomorph) este proprietatea tehnologica a ImmerVision (www.immervision.com). De ce este mai buna lentila panomorfa in comparatie cu lentila fisheye? Pentru ca lentila panomorfa proiecteaza pe senzorul camerei o imagine sub forma de elipsa spre deosebire de lentila fisheye care produce o imagine circulara. Pe aceeasi camera, lentila panomorfa furnizeaza detalii optice sensibil mai detaliate si foloseste senzorul camerei la potential maxim.

panomorfa

Mai jos puteti vedea imaginile furnizate de aceeasi camera folosind o lentila panomorfa si o lentila fisheye. Lentila panomorfa obtine rezultate mai bune decat lentila fisheye in ceea ce priveste rezolutia optica si gradul de folosire a senzorului de imagine cu deosebire in zona periferica a imaginii. Pe imagine sunt trase o line rosie si o linie verde. Asa cum arata imaginile, lentila panomorfa de la ImmerVision poate produce mai multe detalii pe linia rosie si linia verde.

panomorph1 fisheye1

Integrarea cu programul VMS este un alt aspect in legatura cu care lentila panomorfa ImmerVision prezinta un mare avantaj. Imaginea produsa de lentila fisheye sau panomorfa este foarte distorsionata, de aceea este aplicata tehnologia de de-warping pentru a transforma imaginea in forma pe care ochiul uman o poate vedea in mod obisnuit. Pe piata exista multi distribuitori de lentile care ofera lentila fisheye, iar diferite lentile fisheye pot sa aiba caracteristici optici diferiti. Unele companii care furnizeaza programe VMS au propriul algoritm de de-warping si pot sa ajusteze parametrii pentru lentile diferite. Alte companii folosesc kitul dezvoltatorului de software (SDK) furnizat de distribuitorul camerei sau lentilei. De obicei procesul de integrare dureaza mult timp si este orientat pe principii economice. Lentila panomorfa este suportata de un numar mare de companii de top in industria VMS, ceea ce inseamna ca utilizatorul se poate bucura de beneficiile lentilei panomorfe de la ImmerVision fara sa astepte sa fie integrate.    

La inceputul anului 2013, Brickcom a lansat prima camera din lume de tip mini dome IP dotata cu lentila panomorfa 360 de grade ImmerVision care poate inlocui cu succes camera cu lentila fisheye. In acest moment, seria de camere de 360 de grade de la Brickcom este alcatuita din mini domul de exterior MD-300NP-360 cu senzor de imagine 3 megapixeli si MD-500AP-360 cu senzor de imagine de 5 megapixeli. Aceste camere fixeaza standarde ridicate pentru piata camerelor panoramice la preturi competitive.